Enter your email. You will receive a link to reset your password.

Your password was sent!

Sunteți înregistrat. Pentru acces, activați contul cu ajutorul link-ului primit la adresa de email. Acest link este activ 24 de ore.

Back

An nou, legi noi. Modificările fiscale din 2020

Modificările fiscale și contabile aduc în noul an surprize pentru persoanele fizice și juridice, urmând să intre în vigoare pe parcursul anului 2020.

Majorarea salariului minim 

Salariul minim în 2019 a fost de 2.080 lei brut, din care angajatorul avea obligația să plătească statului taxe în valoare de 864 lei. După majorare, acesta va plăti 934 lei pe lună, pentru un salariul minim de 2.230 lei brut. Astfel, angajații se vor bucura de o creștere de 80 lei netă lunară (fără a include sporurile și alte adaosuri). În ceea ce privește salariile minime pentru muncitorii din construcții  și persoanele cu studii superioare, acestea rămân la fel ca în anul 2019.

Aceasta nouă modificare a trebuit comunicată de către angajatori în REVISAL până la data de 31.01.2020.

O consecință a acestei majorări salariale este creșterea normelor de venit pentru veniturile din activități independente impuse pe baza acestor norme. Pe cale de consecintă, norma de venit nu poate fi mai mică decât salariul de bază minim brut (care este în vigoare la data stabilirii) înmulțit cu 12.

Impozitarea salariului part-time

Până anul trecut, angajatorii plăteau pentru contractele part-time taxe echivalente unui salariu minim, acestea fiind supraimpozitate. Însă, din 2020 se revine la impozitarea salariului efectiv, eliminându-se astfel taxele suplimentare. Scăderea taxelor este un motiv de bucurie pentru antreprenori.

Obligația beneficiarilor reali

Legea nr. 129/2019 care prevede prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative (intrată în vigoare la 21 iulie 2019) introduce o nouă obligație – BENEFICIAR REAL, care îi obligă pe beneficiari să se înscrie în Registrul Beneficiarilor Reali administrat de ONRC. Societățile trebuie să depună în termen de 12 luni de la intrarea în vigoare a legii această declarație, iar nerespectarea obligației de către administratorul care reprezintă firma se sancționează tot cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei.

Ambalaje reutilizabile: noul procentaj anual

Dacă ești antreprenor și introduci pe piață bunuri ambalate, ești obligat să atingi începând cu data de 1 ianuarie 2020 un procentaj mediu anual al ambalajelor reutilizabile din ambalajele utilizate la introducerea pe piață a produselor, incluzând și ambalajele luate spre închiriere de cel putin 5%, și să crească acest procentaj cu 5%, anual, până în anul 2025 inclusiv.

Importanța pentru mediul înconjurător este tot mai prezentă în toate industriile, iar nerespectarea noilor obligații va aduce companiilor amenzi între 20.000-40.000 lei.

TVA

Prin OUG nr. 78/2019 se abrogă prevederile OUG nr. 23/2017 privind plata defalcată a TVA începând cu data de 1 februarie 2020. Pentru cei care au fost în acest sistem, s-a dat un termen de 10 zile (de la data abrogarii) în care Trezoreria Statului va transfera disponibilul existent din soldul conturilor de TVA în contul disponibil al titularului deschis la aceeaşi unitate a Trezoreriei Statului.

În ceea ce privește livrările intracomunitare scutite de TVA, comercianții trebuie să respecte următoarele condiții, începând cu 1 ianuarie 2020: depunerea corectă a declarației 390, comunicarea codului valid de TVA și dovada furnizorului.

Procesul înființării  unei firme noi

Un nou proiect pentru modificarea legii societăților comerciale a fost votat și va deveni lege. Este vorba despre un proiect care ajută la debirocratizarea  procesului de înființare de firme. Proiectul a trecut de camera deputaților și urmează a fi promulgat de către Președinte.

Presupune:

  • S-au eliminat două dintre etapele înregistrării sediului social.
  • S-a eliminat acordul vecinilor pentru a avea sediu social într-un apartament în care nu desfășoară activitate comercială. 
  • S-a eliminat acea restricție de a avea o singură firmă în care poți fi acționar unic.
  • S-a eliminat restrictia privind posibilitatea de a avea mai multe sedii sociale în aceeași cameră.

În concluzie, anul 2020 începe cu schimbări în sfera fiscalității, iar antreprenorii trebuie să se informeze din timp pentru a evita posibile sancțiuni din partea autorităților publice.

| 13/02/2020

Încearcă astăzi Bina Smart Business în magazinul tău.

Începe perioada gratuită