Enter your email. You will receive a link to reset your password.

Your password was sent!

Sunteți înregistrat. Pentru acces, activați contul cu ajutorul link-ului primit la adresa de email. Acest link este activ 24 de ore.

Back

Numaram banii pe care nu ii avem: milionari care au pierdut totul

De la lupul de pe Wall Street si pana la M.S.: zece milionari și miliardari care trăiau visul capitalist – până la marea cadere

Jordan Belfort

Jordan_Belfort_-_May_30_2010

Agentul de bursa, fostul multi-milionar Jordan Belfort, a avut totul. „Iahturi, avioane, femei”, care i-au organizat  petreceri și i-au furnizat droguri. Când el a fost de 25 de ani a câștigat, conform relatărilor, 250 milioane $ din cota sa de actiuni din compania care mai târziu a constituit o sursă de inspirație pentru filmul “Press Room”, cu Vin Diesel și Giovanni Ribisi. Milioanele lui Belfort i s-au luat atunci când a fost acuzat de fraudă  și spălare de bani de agentia americana.

Dupa ce a fost eliberat din închisoare si după ce a achitat datorii de 100 milioane $ la alți comercianți, Jordan Belfort a decis să isi schimbe viața și a publicat bestseller-ul “Lupul de pe Wall Street”, in care a povestit despre experiența sa în calitate de comerciant de acțiuni si despre intalnirile lui cu legea. Dupa carte s- a făcut un film regizat de Martin Scorsese cu Leonardo DiCaprio in rolul principal. În urma transformării, Belfort a făcut turul lumii tinand cursuri despre succesul care nu necesită compromisuri in detrimentul integrității și eticii.

Morală? Niciodată nu este prea târziu pentru a te schimba. În cazul în care Jordan Belfort a fost capabil să isi schimbe viața (și să continue să facă o mulțime de bani), aproape oricine poate.

Allen Stanford

allen-stanford-millionaire

110 ani de închisoare – pedeapsa data de Curtea Suprema din SUA lui Allen Stanford, un fost om de afaceri de foarte mare succes, iar acum un detinut cu starea sanatatii precara. In anul 2009, Stanford a fost acuzat de fraudă în valoare de miliarde de dolari in gestionarea sistemului Fonzi. Înșelătoria Fonzi e o înșelătorie cu investitii care garantează investitorilor dobinzi deosebit de ridicate într-o perioadă scurtă de timp; in realitate acesti bani se faceau din fondurile investite de alti potențialii investitori – și este doar o rambursare parțială. În timpul mandatului său în calitate de președinte al companiei financiare “Stanford Financial Group”, Stanford a fost acuzat ca ar fi pus la cale o conspirație financiara pentru a lua din  mâinile investitorilor bani câștigati greu, și să ii folosească pentru a-si finanța un stil de viață luxos.

Stanford, încercând să trăiască o viață confortabilă în detrimentul altora, doarme în patul de închisoare. Astăzi, el este  pe medicatie pentru a-si trata depresia și e parțial orbit după ce un alt deținut l-a atacat.

Kim DOTCOM

Kim_dotcom_crowd_cropped1

Milionarul german de pe internet a devenit faimos ca fondator al „MegaUpload” o platformă de partajare de fișiere on-line. Căderea dotcom-urilor nu a avut loc în urma unei decizii proaste de afaceri, ci din asocierea numelui sau in cauze penale. Serviciul său de Internet a fost dat în judecată pentru încălcarea drepturilor de autor și este acuzat de tranzacționare din interior, furt și fraudă.

In zilele frumoase, înainte de a fi arestat, Kim a facut bravadă cu un stil de viață care nu ar fi facut de rușine cele două paragrafe de mai sus, Belfort si Graz, plin de mașini de lux, petreceri de lux, iahturi imense și inca mai multe. Printre alte hobby-uri se include: politica – Dotcom a încercat să intre in  Parlamentul din Noua Zeelandă, în fruntea unui partid ce a fondat pe Internet; Muzica – DotCom a scos în 2014, discul numit „Timpuri bune”, și jocul Modern Warfare 3, care a fost pus pe primul loc de 15 milioane de jucători, in decursul anilor.

Sean Quinn

sean_quinn-millionaire

În urmă cu doar câțiva ani, valoarea omului de afaceri irlandez era estimat la 6 miliarde $. Cu toate acestea, Sean Quinn a pierdut averea dupa ce a investit 25%, la Banca Anglo-Irlandeză. Greșeala a fost că omul de afaceri a folosit banii de la compania de asigurări pe care o deținea in aceea vreme. Atunci cand criza economică a lovit Irlanda, acțiunile Bancii Anglo Irish au căzut și Kevin a căzut în datorii de miliarde.

Din cazul lui Sean Quinn putem învăța, și poate chiar e de dorit, să se riște ocazional, dar numai după o examinare atentă a datelor.

MC HAMER

MC_Hammer_cropped

Cantaretul M.C. HAMER a câștigat faima în anii nouăzeci, și a câștigat aproximativ 30 milioane $ in cariera sa muzicala în plină floare. Apoi el a început să risipeasca averea in achiziționarea de imobile rezidențiale, jucării scumpe și cadouri la prieteni. Înainte de sfârșitul acelui deceniu, HAMER a declarat faliment din cauza datoriilor uriașe. Cantaretul este un exemplu clasic al celor care au facut averi rapid si prea repede, și, prin urmare, a constatat că este dificil să gestioneze banii.

Hummer este astăzi preot și locuiește în California. El sa pocăit și se confruntă cu înțelesul expresiei “inainte de FACERE sta GINDIREA”.

 

SCOT Aier

scott-eyre-millionaire

Asul baseball-ul canadian s-a inclus printre victimele lui Allen Stanford; a investit in complotul si frauda lui Allen Stanford, miliarde de dolari proprii. SCOT AIER a plătit pentru asta aproape toata averea sa. Povestea servește drept dovadă că nu ar trebui să se investească în ceva înainte de evaluarea tuturor riscurilor implicate, precum și cine este în spatele ei. Steve Jobs a spus odată, chiar și o persoană normală ar putea adera la „Cultul Ciudatilor “, daca a fost brusc confruntat cu o bogăție neașteptată. Intr-adevar, pierderea controlului și a bunului simț sunt principalele pericole ce stau la pânda in pragul antreprenorilor de succes sau a celor ce  s-au îmbogățit brusc. Oamenii bogați sunt fiinte umane și ele sunt predispuse la greșeli la fel ca oricine altcineva. Pentru a evita o soarta ca cele menționate mai sus, ar fi înțelept să se gândească în mod clar atunci când vine vorba de bani, fie prin studiu individual sau prin consultare cu cei care vă pot ajuta.

Patricia Kellogg

patricia-klufe-millionaire

Patricia Kellogg este fosta soție a antreprenorului decedat, John Kellogg, a carui avere a fost estimată în miliarde la sfârșitul anilor nouăzeci. In anul 1999, Kellogg si al treilea sot al ei, William Moses, au fondat fabrica de vinuri Kellogg, acoperă o suprafață de aproape 4000 de acri in Virginia. Visul celor doi a fost sa faca din Virginia o Mecca pentru iubitorii de vin de pe Coasta de Est a Statelor Unite. În incercarea de a transforma visul in realitate Patricia a fost însoțită de aproape 70 de milioane de dolari. La început totul pare roz – vinurile Kellogg Winery au gasit drumul lor spre restaurante și chiar s-a baut  la nunta lui Chelsea Clinton. Criza economică care a lovit Statele Unite ale Americii în 2008 a afectat multe afaceri, printre victime s-a numarat si inițiativa Kellogg și proprietatea a fost blocată.

 

George Foreman

George_Foreman_20071

Campionul  la box a fost fara noroc in intreprinderile economice la sfirsitul carierei sale de boxer, la sfârșitul anilor ’70. Veniturile s-au oprit sa mai intre și a ramas cu datorii mari și împrumuturi din care nu a revenit. Spre norocul lui, Foreman a reușit să se recupereze din lovitura, atunci când s-a întors la ringul de box, si tot atunci a ales să investească într-un produs de bucătărie; produsul ce ii poarta numele e vândut cu succes pe canalele de cumpărături din SUA.

 

 

 

BIORGULFER GUDMANSON

bjorgolfur-guomundsson-millionaire

Fostul miliardar si-a văzut averea topindu-se în fața lui, până când dispare complet, după ce el și fiul său, Thor, care a fost, de asemenea, si partenerul său de afaceri, au fost loviti de criza creditelor care i-a lovit țara –  Islanda. Ei au fost principalii acționari într-o bancă locală, iar când aceasta s-a prăbușit, s-au prăbușit, de asemenea, si proprietarii. Ca și alții de pe listă, de numele Gdmndson se leaga si acuzații penale de furt și fraudă.

 

 

 

Johnny Ionits

johnny-unitas-millionaire

Foobalistul Coordonator, legendarul Johnny Ionits, care a fost supranumit brațul de Aur a castigat sute de mii de dolari pe joc, pur și simplu pentru că talentele lui pe teren nu au avut concurenta. Ionits, care si-a investit averea în diverse industrii, inclusiv imobiliare si catering, a fost nevoit să declare faliment în anii ’90, când afacerea lui a eșuat. Atunci când Ionits a murit, amenințare judiciara legate de afacerile sale era încă agățata deasupra capului

 

 

 

Deci, care este morala tuturor acestor povești? Cand banii ăia multi vin,  vine si pofta de mancare mare si, uneori, chiar și orbirea; nu ar trebui să se pună toate ouăle într-un singur coș – ci să se păstreze distribuirea riscurilor pentru a evita un dezastru economic și de asemeni, trebuie în primul rând, să se evite implicarea în activități infracționale, în scopul de a crește în mod artificial o avere uriașă.

| 02/03/2017

Încearcă astăzi Bina Smart Business în magazinul tău.

Începe perioada gratuită