Enter your email. You will receive a link to reset your password.

Your password was sent!

Sunteți înregistrat. Pentru acces, activați contul cu ajutorul link-ului primit la adresa de email. Acest link este activ 24 de ore.

Back

Zâmbiti, acesta va va fi util

Întotdeauna s-a spus că ar trebui să gândim pozitiv? Este acum dovedit. Un articol publicat in Harvard Business Review, evidentiaza concentrarea pe experiențele bune care s-au produs în timpul zilei de lucru creează un efect care scade nivelul de stres, imbunatateste relatiile interpersonale la domiciliu și contribuie chiar la un somn bun noaptea.

Pe parcursul unei zile tipice de lucru, experimentam evenimente pozitive și negative. Cei mai mulți dintre noi tind în mod natural să se concentreze în primul rând, sau chiar numai, pe experiențele negative. Aceste evenimente, sint cele la care ne gândim, despre ele vom vorbi cu un prieten pe drumul spre casa, pe ele le vom discuta cu partenerul / partenera la cină. Discuția despre experiențe negative ne da senzatia ca ne simtim bine, chiar de vindecare.

Smiling business woman standing in office with crossed arms

Dacă ar fi cineva care să ne ceară să ne concentram doar pe aspectele pozitive din zilele noastre, probabil ca ne-am putea enerva. Oamenii tind să atribuie o astfel de atitudine conducatorilor fără experiență, care încearcă să stoarcă inca mai multă forța de muncă, și un zâmbet din partea angajații lor. Ceea ce majoritatea dintre noi nu ne dăm seama este ca experiențele pozitive, chiar și cele mici, furnizează resurse pentru a reduce stresul si diminuarea aspectelor sale fizice, cum ar fi dureri de cap sau musculare. Mai mult decât atât, concentrarea pe jumatatea plina a paharului te poate ajuta să te decuplezi mental de locul de muncă la sfârșitul zilei – cine nu si-ar dori puțină liniste, la sfârșitul unei zile lungi de muncă?

Cercetarea efectuată Joyce A Bono de la Universitatea din Florida si Teresa M Glomb de la Universitatea din Minesota afirma că a gândi la evenimente pozitive in mod voluntar poate aduce beneficii pentru sanatatea noastra. Cele două autoare sustin că, în loc să ne concentram pe negativ, sa încearcăm să tinem minte, pentru a le retrăi, evenimentele pozitive care au avut loc în timpul zilei, sa ne  bucuram de ele  și sa le împărtășim altora. Pentru majoritatea oamenilor, acest mod de gândire nu este natural. Evoluția și instinctul de supraviețuire a condus specia noastră să se concentreze atenția asupra aspectelor negative. In plus, oamenii adopta cu ușurință aspecte pozitive în mediul lor – și foarte repede se obisnuiesc cu ele si le mai vad doar cu greu. Vestea bună este că, puteți schimba cu ușurință aceste tendințe. Bono si Glomb au efectuat un experiment în care au examinat efectul aplicării la locuri de muncă a metodei de “Trei lucruri bune”. Practica de a se concentra asupra a trei evenimente pozitive ce i s-au intimplat persoanei în timpul zilei, s-a dovedit ca mijloc de a îmbunătăți starea de spirit a pacientilor cu depresie moderata. Bono si Glomb au transferat aceasta metoda din sala tratamente la  mediul de munca și au căutat să examineze dacă aceasta poate ajuta angajaților la ameliorarea tensiunii de zi cu zi. Echipa de cercetare, care a inclus cercetatori de la universitati din Statele Unite și personal specializat in forta de munca, a efectuat experimentul pe personalul din policlinici  universitare (asistenți,  surori, medici, secretari si receptioneri, etc.).

Cercetatorii au cerut personalului clinicilor, care nu știa ce întrebarea e studiata in cercetare, sa completeze cite un chestionar, la sfârșitul fiecărei zile de lucru. S-a cerut participanților la studiu să-și petreacă 5 până la 10 minute pentru a scrie despre evenimente pozitive, mari sau mici, personale sau profesionale, care au avut loc în timpul zilei. Gama de subiecte ce au aparut in răspunsuri a fost largă – incepind cu cele despre colegii cu care au impartit  alimente delicioase, la bucuria ca se apropie week-end ul,  si pina la a povesti despre buna interacțiune cu colegii sau pacienți. După trei săptămâni nivelurile de stres mental ale angajaților au scăzut cu procente mici dar semnificative. Mai mult decât atât, în zilele în care s-au axat pe experiențele pozitive, a fost mai ușor pentru ei să se rupă de gânduri stresante legate de muncă la întoarcerea lor acasă.

Simpla practica de scriere a celor trei evenimente pozitive care au avut loc în timpul zilei de lucru creează o schimbare reală în forma de gândire, și poate schimba modul în care percepem viața și cariera noastră. În plus, accentul tot mai mare asupra aspectelor pozitive are efect de acumulare; Bono si Glomb cred ca oricine alege să se concentreze pe partile bune, este de așteptat să-și împărtășească gândurile cu prietenii și familia. Acest lucru întărește relațiile interpersonale și poate ajuta la reducerea stresului la domiciliu, și de a ajuta si o alta persoană să devină mai relaxata, în general. Omul relaxat  are un somn mai bun, merge mai proaspat la locul de muncă și șansele de a avea experiențe pozitive sint în creștere. Un alt avantaj al adoptării acestui mod simplu de a gândi este cresterea potențialul creativ al angajaților – satisfacție și fericire crește capacitatea de a gândi într-un inovator și creativ.

Cu toții ne plângem de  șefI, clienți, furnizori sau de colegii noștri, iar frustrarea, uneori degajata în aer, are o valoare în sine. Cu toate acestea, negativitatea are si ea prețul ei și studiile nu au aratat în mod concludent faptul că daca ne concentram pe jumătatea goală a paharului se eliberează presiunea reclamantului.

În contextul locului de muncă, comentariile negative se răspândesc in organizație și provoacă daune morale.

Este puțin probabil ca oamenii să inceteze sa mai vorbeasca despre ceea ce îi deranjează la birou. Acest comportament e natural. Cu toate acestea, concentrându-se in mod constient si voluntar pe jumătatea plina , situatia s-ar putea echilibra. Cercetatorii recomanda angajatorilor și companiilor să ia măsuri proactive pentru a-i ajuta pe angajații lor să distingă aspectele pozitive și sa vorbeasca despre ele. De exemplu, cele două autoare recomandă deschiderea întâlnirilor de lucru prin evidentierea realizărilor și nu pe listarea problemelor care necesită îmbunătățiri.

„Ce e grozav in acest exercițiu de gândire pozitivă, este puterea pe care ne-o dă in fiecare zi” spun cele doua cercetatoare. „ Înainte de a porni radioul sau de a telefona unui prieten, in drum spre casa, încercați să luați un moment și să reflectati asupra lucrurilor pozitive care s-au intamplat la locul de muncă. Astfel, veti putea sa va bucurati și sa profitati din plin de binele care vi s-a întâmplat – sursa de putere disponibila, dar pe care de multe ori avem tendința de a o ignora „

Postarea se bazeaza pe un articol publicat in original AICI.

| 31/01/2017

Încearcă astăzi Bina Smart Business în magazinul tău.

Începe perioada gratuită